Cozonacul “Boieraş”

2014-04-17

    Nu mai sunt imagini pentru reteta

    • Portii : 2
    • Timp de preparare : 4:0 h

    “Boieraş” este un cozonac moldovenesc, plămădit după o reţetă de familie.
    Şi pentru că nu-mi plac jumătăţile de cozonac rămase, care se usucă până mai tai o felie, am copt “Boieraşii”, în tăvi de 20 cm lungime.

    Mai jos, reţeta pentru 2 cozonaci :)

    Ingredientele folosite

    • ALUAT
    • 1 kg făină
    • 250 - 300 g zahăr
    • 5 gălbenuşuri
    • 3 pliculeţe de zahăr vanilat
    • coaja rasă de la o portocală şi de la o lămâie
    • 125 ml lapte dulce
    • 50 g unt topit
    • 25 g drojdie
    • lapte bătut (cât simţiţi că cere aluatul, eu am folosit cam 400 ml)
    • 2 linguri ulei folosit doar pentru uns mâinile la frământat
    • 1 linguriţă de sare
    • CREMA
    • 100-150 g nuci
    • 5 linguri zahăr
    • rom
    • o mână de stafide hidratate
    • 2 linguri cacao
    • drojdie cât o alună
    • albuşurile bătute spumă

    Mod de preparare

    Pasul 1

    Făina se cerne în vasul în care se va frământa şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. La fel se procedează şi cu celelalte ingrediente, nu trebuie adăugat nimic rece în aluat. DSCN5083

    Pasul 2

    Drojdia se amestecă cu putin sare, pana devine lichida şi cu laptele cald.

    Pasul 3

    Se face loc în mijlocul făinii, se adaugă laptele cu drojdia si se presară puţină făină deasupra şi se lasă 10 -15 min. DSCN5085 DSCN5089

    Pasul 4

    Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul şi vanilie. DSCN5092

    Pasul 5

    Untul se topeşte şi se temperează.

    Pasul 6

    Toate ingredientele lichide se adaugă în aluat. Treptat se adaugă la frământat şi laptele bătut. DSCN5093

    Pasul 7

    Am frământat aluatul 15-20 minute, la final, cu mâinile puţin unse cu ulei, şi l-am lăsat la dospit, la căldură, 2-3 ore. DSCN5098

    Pasul 8

    În acest timp, puteţi face UMPLUTURA: Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, stafidele hidratate în rom sau apă, şi cacaua. La sfârşit am adăugat şi albuşurile bătute spumă, romul, şi drojdia. DSCN5094 DSCN5096

    Pasul 9

    După ce a crescut aluatul, se împarte în 4. Fiecare bucată de aluat se întinde cu mana pe blatul de lucru. Umplutura se întinde pe coca. Se rulează şi se asează în tava de copt, unde mai dospeşte 20-30 minute. Se ung cu ou batut înainte de a-i băga în cuptor.

    Pasul 10

    Boieraşii se coc la foc potrivit spre mic, aproximativ 60 min. 10171675_631907666884131_6488154466983207459_n

    Pasul 11

    Când sunt gata se scot imediat din tăvi, pe plansetă sau platouri din lemn şi se lasă la răcit. Se pot unge cu miere pe deasupra cât sunt calzi. 10153711_631924113549153_7132032201005524563_n photo.php

    Tip de reteta: Etichete: Ingrediente:,

    Comentarii reteta

    Post A Comment

    Media notelor primite

    (5 / 5)

    5 5 13
    Rate this recipe

    13 people rated this recipe

    Related Recipes:
    • 10817243_752184014856495_1641314655_o

      Prăjitură cu mere şi bezea

    • 10505604_668589363215961_3270104265793737022_n

      E musai să faci… cea mai simplă tartă cu fructe

    • 10246848_757896460908612_9154241552843032605_n

      Tort Monster High

    • tv de pus

      Prăjitura “Televizor”

    • bright

      “Courtesan au Chocolat”, desertul din filmul “The Grand Budapest Hotel”