Prăjitură cu brânză şi stafide

2014-02-06

    Nu mai sunt imagini pentru reteta

    • Timp de preparare : 2:0 h

    Prăjitura asta e foarte delicioasă, mai ales dacă o preparaţi cu brânză grasă. Prin aspect, se aseamănă cu cheesecake-ul, iar la gust, cu pasca românească – o pască cu foarte multă brânză delicioasă…

    In primul rand, am folosit un aluat dospit si o să vă împărtăşesc nişte lucruri generale, despre acest tip de aluat.

    ALUATUL DOSPIT

    Aluatul dospit este aluatul care se obţine folosind drojdia de panificaţie, care, prin fermentare sau dospire, ajută la creşterea în volum a aluatului.
    Aluatul dospit se obţine prin două tehnici:

    1. amestecarea concomitentă a tuturor ingredientelor
    SAU
    2. Prepararea maialei – aceasta este şi cea mai folosită metodă. Pe scurt, se dizolvă zahărul în lapte cald şi se amestecă cu drojdia fluidizată prin amestecul acesteia cu putină sare. Se adaugă puţină făină până la obţinerea unui aluat moale, se presară cu făină şi se lasă la fermentat.
    Se frământă aluatul, după care se lasă să dospească din nou, acoperit cu un prosop, într-un mediu cald, între 20-90 minute.
    Fermentarea finală – are loc după ce modelăm aluatul, în cazul de faţă, am lăsat aluatul să mai crească şi după ce l-am întins pe tavă.

    În practică e mai simplu decât sună în teorie, veţi vedea! :)

    TIPS & TRICKS
    *toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei
    *lichidul se încălzeşte la 30 de grade, dacă este prea fierbinte, drojdia nu mai are putere să dospească
    *cel mai bine se frământă cu măinile goale :)

    Ingredientele folosite

    • ALUAT
    • 50 g unt
    • 250 g făină
    • 21 g drojdie (1/2 dintr-un cubuleţ)
    • 1 praf sare
    • 5 linguri lapte călduţ
    • 50 g zahăr
    • 1 ou
    • unt şi făină pentru tapetat tava
    • UMPLUTURA DE BRÂNZĂ
    • 750 g brănză de vacă
    • 150 ml smântână
    • 4 linguri frişcă lichidă (din lapte de vacă, nu vegetală)
    • 50 g griş
    • 100 g stafide aurii
    • 200 g zahăr
    • 2 ouă
    • 1 praf de sare
    • zahăr vanilat
    • coja rasă de la o lămâie

    Mod de preparare

    Pasul 1

    Am pregătit ingredientele, încât să fie toate la temperatura camerei. Făina am pus-o într-un lighean mare. Am încălzit laptele şi am dizolvat drojdia cu zahărul, în lapte. 1660928_597452456996319_22771771_n 1511693_597452836996281_1641523701_n

    Pasul 2

    Am turnat drojdia, dizolvată în lapte, într-o adâncitură făcută în faină, am presarat făină şi am lasat-o la dospit 20 minute, în ligheanul acoperit. 1618408_597453070329591_241508978_n

    Pasul 3

    Am adăugat untul topit şi răcit, sarea şi oul, şi am frământat aluatul aproximativ 10 min, pănă am obţinut un aluat gros. DSCN4968

    Pasul 4

    Aluatul se lasă la dospit o oră. 1510753_597453373662894_1488205609_n

    Pasul 5

    Se încinge cuptorul, se unge tava cu unt şi se tapetează cu făină. Aluatul se intinde pe tavă şi se mai lasă la dospit încă 20 de minute. tava

    Pasul 6

    Între timp am ras coaja de la o lămăie şi am amestecat umplutura: brănza de vaci, smântâna, frişca lichidă, zahărul, vanilia, sarea, grişul, stafidele şi gălbenuşurile. DSCN4970

    Pasul 7

    Albuşurile se bat separat, cu puţină sare şi se adaugă în umplutură, amestecând cu o paletă, foarte uşor. albus

    Pasul 8

    Am pus copoziţia de brânză în formă şi am netezit la suprafaţă. dd

    Pasul 9

    Prăjitura se coace tip de 40 de minute, când este gata, se mai lasă 15 minute in cuptor, fără foc. Se decorează cu zahăr pudră sau sos de caramel. 1797390_702382903126635_314574846_n

    Tip de reteta: Etichete: Ingrediente:, , ,

    Comentarii reteta

    Post A Comment

    Media notelor primite

    (5 / 5)

    5 5 7
    Rate this recipe

    7 people rated this recipe

    Related Recipes:
    • 10817243_752184014856495_1641314655_o

      Prăjitură cu mere şi bezea

    • IMG_1586

      Cheesecake fara zahar, cu afine

    • 10505604_668589363215961_3270104265793737022_n

      E musai să faci… cea mai simplă tartă cu fructe

    • tv de pus

      Prăjitura “Televizor”

    • bright

      “Courtesan au Chocolat”, desertul din filmul “The Grand Budapest Hotel”